Rizoto

11.02.2014 19:07

Výborné rizoto


1 malá tekvica
1 hrsť čerstvých lístkov šalvie
1 stredná červená cibuľa
3 stonky zeleru
1 1/2 šálky Arborio (rizoto) ryže
1/4 šálky bieleho vína
750 ml zeleninového vývaru
1 citrón
olivový olej
morská soľ a čierne korenie
(voliteľne) 1/4 šálky mozzarella

Predhrejte rúru na 350 ° C. Tekvicu a nakrájame na malé kocky . Pridajte ich na plech s olivovým olejom a pečieme asi 45 minút, kým nie sú plne varené a ľahko opečené. Medzitým najemno nakrájame zeler a cibuľu. Pridajte ich do veľkej panvice a na miernom ohni s olivovým olejom opražte ale mierne, nie do hneda. V samostatnom hrnci, zeleninový vývar s niekoľkými veľkými lístkami šalvie a priveďte k varu. Pridajte ryža Arborio na rozpálenú panvicu so zelerom a cibuľou a nechajte ju variť v suchu po dobu 1-2 minúty. Potom pridajte trochu bieleho vína a miešajte , kým sa vstrebá do ryže. Pomaly pridajte jednu naberačku vývaru a pomalinky varte. To by malo trvať 20-30 minút. Ak by bolo treba, pridajte vývar. Vzhľadom k tomu, že rizoto sa chýli ku koncu, skontrolujte , či tekvica v rúre je mäkká a uvarená . Hoďte ju do hrnca s rizotom aj spolu s dostatočným množstvom soli a čierneho korenia . Ochutnajte rizoto. Na poslednú chvíľu pridajte citrónovú šťavu a pridajte pár lyžíc jemne nasekaných lístkov šalvie . Ak chcete, pridajte hrsť mozzarella – malých kúskov.
Výborne sa hodí biele víno...

—————

Späť